Vinul este unul dintre cele mai civilizate lucruri ale lumii, singurul care a fost ridicat la cel mai inalt grad de perfectiune si maiestrie de natura si om.Ernest Hemingway

Ce pot sa mai zic dupa citatul din Hemingway? Despre vin nu pot sa povestesc prea multe, nu ma pricep atat de bine, desi am consumat cateva sticle pana acum. In schimb vreau sa vorbesc putin despre vin si starea de spirit pe care o avem atunci cand il consumam. Din experiente proprii, iar voi, din ale voastre, astfel incat sa construim ceea ce zice titlul acestui articol: vinul si starea de spirit.

In timp ce scriu acest articol, beau paharul de vin din poza. Am vrut sa incerc Mysetrium de la Jidvei, cupajul de Cabernet Sauvignon, Syrah si Pinot Noir, dar starea de spirit pe care o am este de vin rosu.  Apropos de Jidvei, multe amintiri ma leaga de aceasta crama, pentru mine Feteasca Regala este doar Jidvei, dar asupra acestui aspect voi reveni, stiti voi, „banutii”.

Una dintre povestile mele cu vin incepe asa: Era o seara de sfarsit de iarna, destul de calduroasa, dar na, incalzirea globala, ce sa faci. Am ajuns acasa tarziu, obosit si destul de epuizat. M-am tolanit intr-un fotoliu si mi-am turnat un pahar de vin. In timp ce-l savuram mi-am adus aminte ca ma sunase un prieten in timpul zilei, dar cum fusesem foarte agitat si aiurit am uitat sa-l sun inapoi. Asa ca am zis sa fac un gest dragut si sa-i trimit o poza cu paharul de vin pe whatsapp. Am trimis din greseala poza altcuiva, unei amice si stiu ca nu pare plauzibil, dar chiar asa a fost, am trimis-o din greseala altcuiva. Surprinderea a venit din raspuns, pentru ca am primit inapoi o poza cu paharul ei de vin. Si asa a inceput un soi de traditie intre noi, sa bem un vin impreuna, fiecare la casa lui. E adevarat ca am baut cateva pahare si live, dar pentru mine a ramas ceva special acest mod de a savura un vin in compania cuiva, fara sa fie langa mine. In acest fel, de cele mai multe ori cand beau singur un pahar de vin, ma gandesc la ea. Acest gen de conexiune se creeaza din mai multe elemente, dar la noi a fost paharul de vin dinainte de culcare.

Despre povesti cu vin se pot scrie foarte multe, majoritatea momentelor placute din amintirile mele au vinul pe undeva p-acolo. In general, vinul acompaniaza unele dintre cele mai placute activitati, o cina romantica, o intalnire cu prietenii, o carte buna sau un film reusit. Sau, in cazul meu, o intamplare inedita, sa bem un vin impreuna, fiecare la casa lui. Starea de spirit pe care am avut-o, de fiecare data cand am inchinat cate un pahar de vin virtual a fost un speciala, de parca am fi fost acolo si l-am fi baut impreuna. Nu stiu daca a fost de la vin, eu zic ca a fost de la context. Vinul are darul de a genera stari de spirit placute, cu iz misterios si rafinat. Unele, poate prea greu de descris in cuvinte.

Am baut mult Jidvei si voi mai bea, mai ales ca de curand au deschis un magazin online, http://shop.jidvei.ro, de unde se pot comanda cele mai noi colectii, Owner’s Choice si Mysterium, vinuri din gama premium.

Voi ce stare de spirit asimilati vinului? Sau ce amintire speciala legata de vin aveti?

P.S. Despre cartea din poza voi reveni cu un articol dedicat, foarte misto si foarte instructiva. Cumparata de la un domn in varsta, din centrul vechi, in Bucuresti.