60665306

Anul European al imbatranirii active

Imbatranirea activa si solidaritatea intre generatii

2012, anul imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii

Uniunea Europeana aduce in discutie o problema extrem de sensibila. Imbatranirea activa si solidaritatea intre generatii este un proiect frumos, o idee nobila, menita sa omogenizeze spiritual societatea, cel putin asa o vad eu. Nu pot vorbi din punctul de vedere al altor tari europene, insa pentru Romania aceasta initiativa este mai mult decat binevenita. Proverbul “Daca nu ai un batran, sa-ti cumperi” este adevarat si corect. Construind proverbul din perspectiva initiativei europene el ar suna cam asa: Daca avem batrani, sa ne bucuram cu si de ei.

In antichitate exista “Consiliul batranilor”

“Consiliul batranilor” era o forma de organizare decizionala intalnita la multe civilazatii antice. Grecii, Romanii si Egiptenii, cele mai puternice civilizatii antice, aveau in organizarea guvernamentala acest “Consiliu al batranilor”. Au trecut peste 2000 de ani de atunci si acesta a disparut din organizarea statala. De ce? Pentru ca in prezent batranii ies la pensie. Ei sunt marginalizati de tinerele generatii, care se dezvolta rapid si frenetic, fara sa mai aibe timp pentru a asculta si invata de la bunici. Poate suna prea trivial, insa cel putin in Romania, “Consiliul batranilor” mai poate fi imaginat doar in Cismigiu, la tablele de sah sau, ducand si mai in absurd, la Sindicatul Pensionarilor.

Ce inseamna sa imbatranim activ?

Imbatranirea activa inseamna participarea la activitatiile societatii indiferent de varsta. Fie ca este vorba despre continuarea activitatii in spatiul muncii sau despre activitati de voluntariat, imbatranirea activa presupune participare la nevoile si evenimentele societatii. Daca in antichitate marile civilizatii antice dadusera o importanta politica, guvernamentala batranilor, in prezent statele ar trebui sa le puna acestora la dispozitie mijloacele necesare posibilitatii implicarii in viata activa a societatii. In Romania exista doua tipuri clare si extrem de diferite de batrani, cei din zona rurala si cei din cea urbana. Mie, fara sa cunosc foarte bine zona rurala, batranii ce traiesc “la tara” mi se pare ca imbatranesc foarte activ. Particparea lor la activitatiile societatii rurale este consistenta si apreciata. Atentia asupra incurajarii imbatranirii active ar trebui canalizata cu precadere spre urban. In orase, ponderea sedentarismului si a lipsei de implicare din partea batranilor este mare. Consider ca administratiile locale ar trebui sa organizeze cat mai multe evenimente in vederea incurajarii implicarii batranilor in activitatile sociale.

Implicarea in activitati educationale.

O sa redau, succint, un exemplu de implicare in activitati educationale. Doamna Mariana Balici, fost profesor de limba romana la Colegiul National Gh. Sincai din Bucuresti, s-a ocupat pe parcursul perioadei de profesorat de “Brigada de teatru” a liceului. In prezent, doamna Balici s-a pensionat, insa activitatea sa, 100% voluntara in organizarea activitatiilor de dezvoltare artistica a elevilor, continua. Acesta este un exemplu de imbatranire activa, care ar trebui incurajat si, mai mult, sustinut de administratia locala prin bugetarea acestor tipuri de initiative.

Ce parere aveti despre imbatranirea activa din Romania? Cum ar putea fi stimulata?

Shayna Anda Questioare Cosmin Roxy Octocat Chinezu Aliceee Alex Mazilu Arhi Mihaela Alina

Articol scris pentru concursul Blogger European, regulamentul concursului

3 thoughts on “Anul European al imbatranirii active

 1. Daily Gossip

  Un articol foarte interesant si bine venit. Pentru a imbatranii activ ar trebuii sa fim implicati in cat mai multe activitati culturale, educationale si voluntariat. In unele situatii chiar si implicarea in economia statului. Un alt lucru important este sa avem gija de sanatatea corpului si a mintii, avand si pastrand un stil de viata sanatos. In unele tari ale Uniunii Europene, deja sunt elaborate programe de adaptare a capacitatilor profesionale detinute de persoanele varstnice pentru a putea fi integrati usor pe piata muncii sau pentru a ramane timp indelungat activi din punct de vedere profesional. Nu stiu daca la noi exista astfel de programe.

  Reply
  1. papu

   Pot sa-ti spun ca nu exista nici un program si nici afara sunt doar de fatada, pentru cei care se lasa impresionati de ambalaj…
   Un exemplu foart bun al statului roman cu referire la imbatrinirea activa, este cand au facut acel proiect sa interzica cumularea pensiei cu salariu…

   Reply
   1. admin

    Afara vezi batrani zambind, misunand prin orase, calatorind…e mult mai mult decat in Romania. Cat despre proeictul ala de lege este o aberatie menita sa rezolve o cretinitate facuta de Iliescu si Nastase cu pensiile alea hiperbolice scose din burta. In cazul ala s-a mers pe principiul sa reparam o greseala facand alta…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *